Žive jaslice so postale del doline

01.01. 2009,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Božična zgodba v Bizjakovih dolinah je ohranila skrivnostni čar in praznično srečanje. Postala je več kot samoumevni dogodek v Tuhinjski dolini.

Tretjič zapored so dan po Božiču lani v Bizjakovih dolinah v Snoviku večer 26. in 30. decembra osvetlile bakle, plameni pastirskih ognjišč. V Betlehemu, in ob njem, so pesmi in meket ovčic bogatili prostor, ki si ga je izvedbeno zamislil Rajko Žebaljec. Bil je popis v mestu in prebivalci so prihajali k pisarju – popisovalcu. Tudi Jože z Marijo je med njimi po opravljeni državljanski dolžnosti iskal prenočišče za visokonosečo Marijo. Pa se je, ker ni dobil prostora za prenočevanje, moral podati na pot, ki so mu jo kazali pastirji in dobrotniki, in jima tudi pomagali do zavetišča, kjer se je v hlevčku potem zgodil čudež.
 
Zgodba je poznana in, odkar jo ponavljajo tudi člani Etnološke sekcije Turističnega društva Tuhinjska dolina oziroma domačini na veliki zunanji sceni v tistih dneh svetega prostora, ki so mu nadeli praznično slovesnost in sveto spokojnost prizadevni oblikovalci krajine in časa, je z dogajanjem dobila dolina pravo ikonsko podobo. Uvrstila se je med pomembnejše izvirne prikaze zgodb živih jaslic v slovenskem prostoru. Tako je društvu uspelo v sorazmerno kratkem času izoblikovati stalnico svojega letnega programa oziroma programa etnološke sekcije.
 
Tudi tokrat je dogajanje z glasbo, z igro sodelujočih in nenazadnje z obiskovalci, doseglo in poustvarilo svoj praznični čar. Tradicija prostora, časa in dogajanja je sicer terjala manj priprav za izvedbo, vendar pa je še vedno obdržala osnovno značilnost in, recimo, vrlino prostovoljne, neplačljive zavzetosti, ki tudi zato morda na nek način pooseblja dobroto časa, v kateri je zaživela zgodba živih jaslic. Tako še naprej ostaja največje plačilo kar nekaj desetinam oblikovalcev dogajanja v Bizjakovih dolinah v božičnem času obisk, ki pa vse bolj iz leta v leto v Bizjakovih dolinah takrat simbolizira tudi duševni poklon polnočnice.
In prav slednje je tudi glavni in najpomembnejši razlog vsem, ki so kakorkoli v pripravah, v zgodbi in povezani z njo, za ISKRENO VELIKO ZAHVALO.

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...