Kadilo in božična zgodba z jaslicami v Snoviku

26.01. 2011,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Društvo je tudi letos božično praznovanje obogatilo s prireditvijo v Bizjakovih dolinah.

Vendar pa je letošnja božična zgodba, ki jo poznamo iz doline že iz prejšnjih let, in je se je tudi tokrat z drobnimi spremenjenimi vložki odvijala po  poznani pripovedi, imela bogato vsebinsko poživitev.

Še preden je dolina oživela v Betlehemu s popisom Jožeta in Marije in po pobočju s pastirji v iskanju zatočišča, z ognji, ovčkami, z angelom, zvezdo, rojstvom, tremi kralji…, še  preden smo lahko spremljali čudež svetega večera, je nedaleč stran, na kraju, kjer vsako poletje v Turističnem društvu Tuhinjska dolina pripravijo kulturno prireditev na prostem (stilizirana hiša in gospodarsko poslopje), »oživela« kmečka izba s predbožičnim večerom. Zadišalo je po potici, po kadilu, zapeli so zvonovi in vabili k polnočnici; zapeli so pevci,…  zaživela je družinska zgodba pred polnočnico.

Tri mesece so  člani Turističnega društva Tuhinjska dolina in sosednjih društev  pripravljali predstavo, ki je bila nedvomno slovenska posebnost, zaslužni zanjo pa so ob Manji Žebaljec (scenarij), Rajku Žebaljcu (scena) in Zdenki Klančnik (režija) z okrog sto domačini, člani društev, ki so sodelovali pri pripravi in potem tudi v predstavi. Poskrbeli so in prikazali (prvič) na prostem zgodbo podeželske slovenske družine na božični večer. Oživeli so bogato preteklost.  Posebnost pa je bil tudi poznani ambasador miru Gianni Rijavec, ki je letošnjo božično zgodbo v Bizjakovih dolinah obogatil (v živo) s petjem ob spremljavi klavirja.

Bil je res lep večer 26. decembra.

 

A. Žalar


 

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...