Gozdarjenje nekoč in danes v Tuhinjski dolini

23.08. 2011,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

S prikazom delovnih opravil gozdarjenja so v nedeljo, 21. avgusta, sklenili štiridnevne etnološke prireditve Turističnega društva Tuhinjska dolina.

Po scenariju Manje in Rajka Žebaljca  je letos etnološka sekcija TD Tuhinjska dolina, ki ji predseduje Srečo Urankar iz Snovika, pripravila kar štiridnevni program prireditev ob koncu predzadnjega avgustovskega vikenda. Po lanskem Čebelarjenju v okviru dneva mednarodnega dneva čebelarjev so se letos  odločili za Gozdarjenje in za pod tem naslovom poznana nekdanja in današnja  opravila in dela v zeleni, z gozdovi bogati Tuhinjski dolini. In čeprav nista vedela, sta bila Manja in Rajko tudi pri izboru svojevrstna »jasnovidca«, saj je  letos tudi MEDNARODNO LETO GOZDOV.

V vsebinsko bogatem prireditvenem izboru na temo gozda in gozdarjenja je v pripravi sodelovalo okrog 200 domačinov iz Tuhinjske doline, ki so začeli prireditve z obujanjem spominov; tudi na nekdanje furmanstvo skozi dolino, ko so furmani s konji vozili tudi les in so zato imeli ob cesti delo tudi kovači, slednji pa so potrebovali za podkovanje konj tudi oglje.

In tako je prvi dan ob razstavi v bližini Bizjakovih dolin na prostem pri Termah Snovik kamniški župan Marjan Šarec najprej prižgal kopo, v kateri bodo še do srede tedna kuhali oglje. Naslednji večer so oglarjenje in gozdarjenje umetniško nadgradili po scenariju Manje Žebaljec in Zdenke Klančnik z ljudsko igro Gozdarjeva hči. V igri iz kmečkega življenja je nastopilo prek dvajset igralcev,  predstavili pa so se člani KUD Srednja vas in ob kuhanju kope, v malce zadimljenem ambientu ob potoku, nasmejali precej številne gledalce.

Tradicionalna sobota med etnološkimi prireditvami pri Termah Snovik je bila tudi tokrat v znamenju nekdanjih in sedanjih opravil, pridelkov, obrti in delavnic. Semenj pa so, tako kot prejšnji večer dramsko predstavo, tudi tokrat   prostor pred stojnicami obogatili s plesi folkloristi  KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi, ki so Terme Snovik, po obisku v zadnjih letih nekako »vzeli za svoje«.

Nedeljsko popoldne je bilo namenjeno prikazu gozdarjenja in opravilom, ki so običajno sicer v drugem letnem času (saj delavce že zaradi narave takrat v mrzlem času dela lahko precej ogrejejo). Tokrat pa so za gretje pri delu temeljito poskrbeli za delavce (in škoda za ne ravno številne gledalce) tudi od zgoraj. Vročine res ni manjkalo!

Pošteno so jo odganjali le tisti (na zadovoljstvo Matjaža Konde, direktorja term,  zares številni), ki so bili onkraj potoka, ob termalnih bazenih na prostem. Bili pa so povezani tudi s to stranjo, saj so bile Terme Snovik tokrat glavni pokrovitelj etnoloških dnevov, kopalci pa so prišli k pripravljenim mizam za ogled prireditve šele pozno popoldne v senčno zavetje, ko je prikaz zanimivih del (označevanje dreves, ročna in strojna sečnja, vleka in spuščanje lesa, priprava drv, butar, tramov, drobljenje, izdelava lesnih sekancev…) že minil, so se pa pred odhodom domov in začetkom novega tedna odžejali, morda kupili srečko za dobitek iz srečelova, zaplesali ali pa samo prisluhnili glasbi ansambla Galop.

 

Bili so bogati etnološki dnevi za kar velja posebna zahvala prek dvesto sodelujočim iz doline, ki se jim je še posebej srčno zahvalil predsednik TD Tuhinjska dolina Ivan Hribar, pozdravil pa je prireditev tudi Boštjan Jurjevčič, vodja območne enote Ljubljana iz Zavoda za gozdove Slovenije.

 

Čeprav bi si želeli, in nedvomno tudi zaslužili prireditelji, bolj množičnega spremljanja in medijske pozornosti posameznih dogajanj v vseh štirih dnevih, je dokumentacijska predstavitev vsakega dogodka bila pomembna vrednota, za katero si Turistično društvo oziroma prireditelji in vsi sodelujoči  zaslužijo posebno zahvalo in priznanje. Prostovoljno delo in prikaz sta namreč tako še enkrat zmagala nad zgolj kapitalsko vrednostno opredeljeno tržnostjo.        

 

Andrej Žalar  

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...