Razstava odprla etnološke prireditve

17.08. 2012,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Z odprtjem razstave z etnološkim predznakom v prostorih recepcije Term Snovik so se v četrtek, 16. avgusta, začele letošnje 7. etnološke prireditve Turističnega društva Tuhinjska dolina.

V okviru Etnološke sekcije Turističnega društva je Manja Žebaljec ob odprtju nagovorila udeležence in predstavila sicer ne ravno obsežno, vendar vsebinsko bogato etnološko vsebino doline z razstavo maket, slik, razglednic kozolcev in toplarjev.

Anja Tabakovič s Potoka s fotografijami predstavlja toplarja na Vasenem in v Buču. Jože Žibert iz Zajasovnika  je življenjsko povezan z naravo in lesom, predstavlja pa maketo toplarja v Zajasovniku, za katero pa ni štel, koliko sto in sto ur je v njej. Matej Slapar iz Srednje vasi se predstavlja s tremi rastrskimi slikami toplarjev. Za vsako sliko velikosti A4 je potreboval vsaj 50 ur. Klemen Slapar iz Srednje vasi, ki je po končani osnovni šoli v Šmartnem šolanje nadaljeval v Ljubljani in Mariboru, sedaj pa je mizar v podjetju Lestor v Kamniku, pa se v merilu 1 : 10 na razstavi predstavljava s Kadunčevim toplarjem. Več kot tisoč ur je v njem, bil pa je podlaga in podpora njegovi diplomski nalogi izpred dveh let. Tokrat pa je vsekakor krona celotne razstave in nedvomno tudi osrednje etnološko sporočilo, da so številni toplarji še danes značilni okras krajine in življenja v Tuhinjski dolini. Za kulturno popestritev ob odprtju razstave  sta poskrbela Matej Slapar in Marinka Šarc. Matej je zaigral na harmoniko,  Marinka pa je z znanjem iz II. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani - smer klaviature tudi opozorila, da se ji, morda še malce sramežljivo, že vabljivo odpira oder z nastopi.   

Predsednik TD Tuhinjska dolina Ivan Hribar je ob odprtju razstave poudaril, da društvo s sekcijami potrjuje svoje raznovrstno in  bogato turistično poslanstvo za prepoznavnost Tuhinjske doline. »Pohodništvo, rekreacija, pešpoti, kolesarjenje… in od nedavna Telovadnica v naravi so vsebine, ki privabljajo obiskovalce, spodbujajo različne poslovno-turistične dejavnosti v dolini in oblikujejo ter bogatijo njene prepoznavnosti.

Prostovoljnost s turističnim poudarkom in z različnimi oblikami je tako že večletna osnovna dejavnost in vsebina delovanja društva ter povezovanja domačinov in članov društva, vedno več je nosilcev poslovnih turističnih dejavnosti, z vse več obiskovalci - izletniki, turisti. Torej potrditev: Turizem smo ljudje.«

Etnološke dneve bo v petek, 17. avgusta,  na prostoru pri termah v Snoviku  obogatilo Kulturno društvo Ivan Cankar iz Šmartnega z Linhartovo veseloigro Županova Micka, v soboto dopoldne (od 10. do 16. ure) bo pri termah prodajni sejem domačih izdelkov, popoldne ob 17. uri pa bo osrednja prireditev s prikazom košnje in spravila sena nekoč in danes  v Tuhinjski dolini. Nastopila pa bosta tudi folklorna skupina iz Šentjurja pri Celju in Pevski zbor Mavrica  iz Srednje vasi v Tuhinju.  Ob veselem druženju ne bo manjkal srečelov, za zabavo pa bo skrbel ansambel Češnjev cvet. 

 

Zapisal: Andrej Žalar

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...