Kako so včasih kosili in seno spravljali

19.08. 2012,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Županova Micka je dan pred košnjo poskrbela, da so bile kose koscev naslednji dan ostre in so imele grabljice res kaj pograbiti in za v kozolec dati.

Po zanimivi in vsebinsko bogati razstavi toplarjev, ki so jo prvi dan letošnjih etnoloških dnevov v Tuhinjski dolini odprli v recepciji Term Snovik (odprta bo še ves teden), so se v programu Etnološke sekcije, tretje leto ji predseduje Srečo Urankar, v okviru letošnjih že 7. etnoloških prireditev Turističnega društva Tuhinjska dolina predstavili člani KUD-a Ivan Cankar iz Šmartnega z Linhartovo veseloigro Županova Micka. Čeprav so ob 60-letnici društva v začetku julija v letnem gledališču v peskokopu Gradišče tri večere z Županovo Micko bogato polnili prostor za gledalce, tudi tokrat v Bizjakovih dolinah ni manjkalo obiskovalcev. Zgodba, govor iz časov Linharta, domala profesionalna izvedba igralcev, izstopala sta še posebno župan Jaka - Janez Pavlič in Mickin ženin Anže - Igor Žavbi, pa tudi Micka - Maja Korošec, s celotno igralsko zasedbo v režiji Franca Modrijana, je bila mladostno prepričljiva v času jezika in zgodbe. Prepričljiva v predstavitvi in nagovoru pa je bila tudi Manja Žebaljec, ki je povabila na prireditev naslednji dan, v soboto, po dopoldanskem sejmu pri termah, na popoldansko košnjo ter spravilo sena in na večerno veselico.

Skratka, Županova Micka je bila domišljeno izvirna in času dogajanj naslednjega dne primerna na letošnjih dnevih turističnega društva. Napovedala je, da so turistični kosci v društvu skrbno sklepali kose za košnjo, grabljice pa se pripravile na spravilo sena v kozolec naslednjega dne.

Mrzle rose, ostre kose... pa zelje in žganci

Po sejmu, ki se je začel sredi sobotnega dopoldneva in trajal tja pozno popoldne, so člani ansambla Češnjev cvet z Dolenjske in pevci Mešanega pevskega zbora Mavrica pod vodstvom Primoža Leskovca začeli predstavo o koscih in spravilu sena nekdaj in danes v Tuhinjski dolini. Manja Žebaljec s strokovno razlago posameznih opravil in dogajanj, Zdenka Klančnik pa z režijo in zgodbo, kako se je začelo običajno že zvečer pred naslednjim zgodnjim jutrom in se potem  dogajalo, tudi s skeči in vragolijami pri opravilih na kmetiji, sta vodili obiskovalce, ki so v poznem popoldnevu spremljali v igri prikazana opravila.

Po klepanju kos, odmeri prostorov koscem, tekmovalnih vragolijah med košnjo, malici z zeljem in žganci, ko tudi kačje sline ni manjkalo za »štimungo«, so prikazali nakladanje na lojtrni voz s pravilno, veščo zložbo, da se seno, ali pa kar voz s senom vred, ni potem med vožnjo h kozolcu prevrnil. Prav tako je bilo znanje potrebno za nakladanje (spravilo) v kozolec. Običajno je to marsikje počel gospodar. Tokrat pa se je pri teh delih, še posebej pa na vozu in spravilu v kozolec, nadvse uspešno predstavila Fanika Baloh iz Zgornjega Tuhinja. In nazadnje potem še likof, ko je harmonika (s hlapcem Silvom) tudi meh raztegnila. Pred tem pa so fantje in dekleta za kopami, kasneje pa tudi na vozu, veseloigre počeli. Ob tem pa so včasih seveda popazili, da otroci niso preveč »oči pasli«.

Ob vseh obujenih zanimivosti nekdanjih del in opravil pri košnji in spravilu sena v Tuhinjski dolini pa je bila še posebej posebna ta, da smo vsi, ki smo bili zgolj gledalci (pa tudi kronisti za poročanje) spremljali zares zanimivo predstavo:  pravo igro del in običajev na prostem. Za to, da sta ob vseh koscih in grabljicah še posebej zabavno izstopala gospodar Boštarjev France (Franc Šuštar) in hlapec Silvo (Silvo Osolnik ) pa sta poskrbeli izkušeni, vsaka v svojem poslu, voditeljica Manja Žebaljec in režiserka Zdenka Klančnik.

Zato še kako velja pritrditev priznanju turističnim delavcem v društvu podžupanje občine Kamnik Julijane Bizjak Mlakar in direktorice Zavoda za turizem in šport v Kamniku Urše Kolar.

Srečo Urankar je tako s člani društva zadovoljen v okviru Etnološke sekcije  obrnil še en, tokrat že 7. spominski list od delu in dogajanjih nekoč in danes v  Tuhinjski dolini. Zadovoljen po tridnevnih prireditvah, ki so jih sklenili v soboto pozno v noč s prijetnim druženjem pa je bil, kako tudi ne, tudi predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar.

Ob poročanju s čestitko vsem sodelujočim in ugotovitvijo, da vam je vsem, ki vas ni bilo med obiskovalci, lahko žal.

Zapisal: Andrej Žalar       

 

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...