Tuhinjska dolina v pesmi in besedi

18.08. 2013,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Tradicionalna etnološka prireditev v avgustu

V petek, 16. avgusta, in soboto, 17. avgusta 2013, so na prireditvenem prostoru pred Termami Snovik potekali tradicionalni etnološki dnevi, ki jih prireja Turistično društvo Tuhinjska dolina.

V petek zvečer se je naprej predstavil MePZ Mavrica, ki v letu 2013 praznuje 30-letnico svojega delovanja. Koncert je vseboval številne zimzelene melodije, kot so Presenečenja, Maček v žaklju, Mini maxi, Moje orglice, Dan ljubezni ... , ki so za večno zapisane v ušesih. Poslušalce so vrnile v zlate čase popularne glasbe petdesetih, šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let.

S svojim programom so se predstavile tudi Ljudske pevke Predice z godcem Jožetom Jagodicem. Tokratni nastop so pričele s pesmijo Prav lepa je tuhinjska fara, izbrale so tudi nekaj šegavih ljudskih pesmi (Adam in Evica, Kaj si imela …), ob spremljavi harmonikarja Jožeta pa so zapele še Bledo luno.

Koncert na prostem, v idiličnem zelenem okolju, je navdušil poslušalce, ki so pevce nagradili z bučnim aplavzom.

Osrednja prireditev pa se je odvijala v soboto zvečer. Po lepem in sončnem dnevu se je obetal ravno prav topel večer za obisk prireditve, ki se je pričela z uvodnimi takti Ansambla bratov Poljanšek in pesmijo Kot biser si lepa, Tuhinjska beseda.

Prireditev sta spretno povezovala Manja in Silvo, ki sta po uvodni predstavitvi lege in zgodovine doline prešla na kulturno dediščino. Predstavila sta ljudskega pesnika, Franca Pavliča, ki je zapisal številne pesmi, povezane s kraji v dolini. V zlaganju pesmi se preizkuša tudi Jernej Štrajhar, ki je svoje pesmi že izdal v samozaložbi.

Stare ljudske pesmi, ki so jih zapeli fantje, pa so nam pričarale vzdušje fantovskega petja na vasi nekoč. Vrhunec prireditve je predstavljalo »ofiranje«, star običaj, ki so nam ga predstavili igralci KD Srednja vas in Oferači.

Številne pesmi, ki predstavljajo Tuhinjsko dolino, so uglasbene in so jih v svoj repertoar, ki so ga pripravili za ta večer, vključili tudi člani Ansambla Poljanšek, ki so poskrbeli za veselo vzdušje pozno v noč.

Vse o prireditvi si lahko ogledate v galeriji slik.

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...