Pred hišo domačo

30.09. 2014,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Etnološki dnevi v Tuhinjski dolini

Tradicionalni etnološki dnevi so se običajno odvijali v avgustu, letošnjo prireditev je društvo izvedlo v dveh delih.

V petek, 22. avgusta, so člani KD Srednja vas in TD Tuhinjska dolina v Bizjakovih dolinah uprizorili igro Gozdarjeva hči. Režiserka igre je bila Zdenka Klančnik, v predstavi pa je sodelovalo 29 igralcev. Zgodba pripoveduje o prepovedani ljubezni ter o delu in življenju pred desetletji na vasi. Toplo vreme je pripomoglo, da so si predstavo ogledali številni gledalci, ki so igralce na koncu nagradili z bučnim aplavzom.

Naslednji dan je bila na programu osrednja prireditev etnoloških dni, ki pa je bila zaradi slabega vremena prestavljena v september. Prireditev z naslovom Pred hišo domačo se je tako odvijala v nedeljo, 28. septembra na prireditvenem prostoru pred termami. Nastopajoči so prikazali življenje na kmetiji na delovni dan: jutranje opravilo pri živini, zajtrk, delo čez dan, s poudarkom na pripravi krme za živino; opravilo deklet na soboto: pospravljanje in ribanje hiše, pranje perila; nedeljski dan, ki je bil na kmetih nekaj  posebnega. Na koncu so prikazali tudi življenje na kmetih danes, v času sodobne tehnologije.

Po prireditve se je nadaljevalo druženje ob zvokih Ansambla bratov Poljanšek. Vsi, ki so prišli v Snovik, so preživeli lep nedeljski popoldan.

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...