Jesensko potepanje

18.10. 2015,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Obiskali smo občino Podčetrtek

V soboto, 17. oktobra 2015, smo se odpravili na našo letno ekskurzijo, ki ima vsaj dvojni namen: da spoznamo nekaj novega na turističnem področju in da se člani društva še bolje spoznamo, pogovorimo, se dogovorimo za kak nov projekt, se poveselimo in vrnemo domov dobre volje. Tokrat smo izbrali najuspešnejšo turistično destinacijo v Sloveniji, občino Podčetrtek.

Po jutranji kavici v Dramljah smo se najprej ustavili v Termah Olimia, kjer so nas pričakaIi: član društva, Jernej, sodelavec Sašo iz podjetja Olimia ter predstavnica TIC-a, ga. Darinka. Celovito so nam predstavili 60-letno zgodbo Term Olimia, kje so danes, kakšne načrte imajo za naprej in kako sodelujejo z okoljem. Še posebej  nas je navdušila predstavitev njihove wellnes ponudbe

.Predstavnica TIC-a je povedala, da sta na centru zaposlena dva, da imajo v občini čez 400.000 nočitev letno, da center upravlja tudi športno dvorano, ki ima izredno pozitiven učinek na razvoj turizma.

Nato smo imeli malico v gostišču Lipa. Pot smo nadaljevali do centra Podčetrtek, kjer smo si ogledali številno etnološko zbirko v Muzeju kmečke opreme. Tu smo slišali zgodbo o razvoju turizma z druge plati in kako njihova zbirka čaka na večje prostore v sedaj propadajočemu gradu Podčetrtek. Da se ne bi izneverili, ker smo se zadrževali v vinorodnem območju, smo se zapeljali do kmetije Ilek v Veračah. Prijazni gospodar nam je predstavil njegovo življenjsko zgodbo. Pred 6 leti je prevzel kmetijo in se posvetil razvoju vinogradništva in čebelarstva. Preizkusili smo kar nekaj njegovih vin in še za domov smo ga kupili.

Nato smo se zapeljali do minoritskega samostana Olimje, kjer nas je sprejel vedno zanimiv in duhovit pater, predstavil je njihovo čudovito cerkev, ki ima nekaj skupnega tudi s cerkvijo v Zg. Tuhinju, njihovo lekarno, kjer smo si nakupili naravna zdravila in si zunaj še ogledali velik vrt zdravilnih rastlin ter povezali, kaj imamo skupnega z našim v termah. Obiskali smo tudi čokoladnico, tako da smo nakupili tudi nekaj sladkega. Pot  smo nadaljevali na Jelenov greben in spoznali, kaj pomeni razvoj privatnega turizma. Tudi tu nismo odšli praznih rok, saj imajo zelo dobro in lično založeno trgovino. Naša zadnja točka je bila na domačiji Volavšek - Pri škorcu v Veračah. Tu nas je pričakalo presenečenje, za katerega je poskrbel naš Jernej, Ansambel, ki ga ni b'lo. Takoj so poskrbeli za čudovito vzdušje. Ko smo se podprli ob zelo okusni domači eko hrani, smo še zaplesali. Lepo je bilo slišati, ko nas je sprejel mlad gospod in to še posebej poudaril. Skupaj  z očetom in ostalimi domačimi so nas zelo lepo pogostili in za zaključek popeljali še v njihovo klet, kjer smo dodali še pikico. Zelo zadovoljni smo se v večernih urah vrnili v našo tuhinjsko dolino.

 

Predsednik društva

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...