Najlepši balkoni treh vogalov ...

02.04. 2016,
Kategorija: Sekcija za estetski izgled doline | Komentarji (0)

in akcija Čista dolina, po kateri se gospodarji poznajo.

Turistično društvo Tuhinjska dolina letos praznuje že deset let delovanja in spodbujanja turizma v Tuhinjski dolini.

 Med rednimi akcijami za razvoj turizma je tudi deset tisoč sončnic, ki jo v društvu spet vse bolj spodbujajo. Nič manj pomembna in vse bolj poznana in tudi odmevna v krajih v dolini pa je akcija Najlepši balkoni. Vsako leto spomladi na predavanju o cvetju, rožah, sadikah in balkonih, ki ga že deset let pripravlja član društva in predsednik sekcije za lepo dolino Matevž Hribar, poznan tudi po firmi Volčin, podelijo tudi priznanja in nagrade za tri najlepše balkone. Doslej je bilo podeljenih na teh spomladanskih predavanjih Matevža Hribarja že okrog trideset priznanj in nagrad Turističnega društva Tuhinjska dolina. Tako so balkoni v dolini domala že prevzeli in si prilagodili poznani izrek, da se Po dvorišču gospodar pozna. V Tuhinjski dolini je namreč vse bolj iz leta v leto res, da se Po balkonih trije vogali poznajo.(Saj vemo, da ženske podpirajo tri vogale pri hiši.).

Na  letošnjem predavanju v šoli v Šmartnem, bilo je 1. aprila, se je zbralo spet  lepo število gospodinj, ki se rade pohvalijo med letom tudi z lepimi, zanimivimi balkoni. Izkazal pa se je tokrat tudi predavatelj- Matevž Hribar, ki je že na začetku predavanja pokazal zanimiv cvetlični lonec s sadiko nove vrste  visečega, nezahtevnega in zares lepo rumeno cvetočega rožmarina. Seveda je tudi povedal, da se seme za ta rožmarin dobi samo in le prav na dan tokratnega predavanja, oziroma vsako leto le 1. aprila. (Razočaranja ni bilo ravno veliko, godrnjanja za spoznanje več, smeha pa kar precej več).

Ocenjevanje balkonov poteka s priporočili in klici, da član društva obišče  predlagani kraj in balkon, naredi posnetek, ga predloži komisiji oziroma članom. Lani je bilo tako fotografiranih blizu štirideset balkonov in fotografije so bile predstavljene na Etnološki poletni prireditvi pri Termah v Snoviku. Obiskovalci so takrat izbirali in glasovali o najlepših. Tako so bili izbrani po oceni stroge strokovne komisije in gledalcev naslednji trije balkoni.

Prvi in kot najlepši je bil ocenjen balkon Bernarde Štrajhar iz Hruševke. Drugo mesto je osvojil balkon Angelce Burja iz Zgornjega Tuhinja, 3. pa balkon Irene Pirš, ki tudi v Zgornjem Tuhinju podpira tri vogale pri hiši.

Vsem  najlepšim in najboljšim je na predavanju, ki ga je Matevž Hribar pripravil 1. aprila v šoli v Šmartnem, izročil spominske slike in jim čestital predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar.

Srečanje s predavanjem in podelitvijo priznanj pa je bilo tudi uvod v čistilno akcijo naslednjega dne, ki je bila 2. aprila v Snoviku, Šmartnem, Srednji vasi in okoliških krajih v Tuhinjski dolini.

Zbralo se je 44 čistilcev, ki so potrjevali tokrat njim prilagojeni izrek, da se Po dolini njeni gospodarji poznajo. Deset jih je bilo iz Osnovne šole Šmartno, 19 članov turističnega društva , 15 pa zaposlenih in gostov iz Term Snovik. Čistili so potok,  brežine nad parkiriščem, strugo potoka in ribico iz šibja - simbol term pri parkirišču; obnovili so ji »kožo in plavuti« iz novega šibja.

Andrej Žalar

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi