Etnološke prireditve v Snoviku

29.08. 2016,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Pri termah v Snoviku so se konec tega tedna začele že 11. etnološke prireditve Turističnega društva Tuhinjska dolina. Letošnja rdeča nit štiridnevnih prireditev je bilo Lesarstvo v Tuhinjski dolini z naslovom Lesarstvo od zibke do groba.

Za začetek je poskrbel Rajko Žebaljec s skupino, ki je v četrtek, 25. avgusta, zakuril kopo za kuhanje oglja. Naslednji dan, v petek, 26. avgusta, zvečer se je Kulturno umetniško društvo Ivana Cankarja iz Šmartnega v Tuhinjski dolini predstavilo s komedijo Poštar Jakec v režiji Franca Modrijana. Čeprav je bila  predstava že julija trikrat v Gledališču Kamnolom v Tuhinjski dolini, se je tudi tokrat na prireditvenem prostoru nasproti Term zbralo veliko gledalcev. Za predstavo se je kulturnemu društvu še posebej zahvalil predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar.

V okviru 11. Etnoloških prireditev je bil v soboto , 27. avgusta, od 10. do 16. ure Sejem domačih dobrot, spominkov, kvačkanih izdelkov in različnih drugih izdelkov. Zanimiva posebnost in nova vsebina Eko Term Snovik pa je bil v soboto ob 11. uri tudi prikaz Zelenjavnega vrtiča pri Termah Snovik. S sodelovanjem Semenarne Ljubljana sta Manja in Rajko Žebaljec, stalna sodelavca pri uresničevanju programskih vsebin Turističnega društva Tuhinjska dolina od začetka delovanja društva, pripravila Zelenjavni vrtič z bogatim zelenjavnim rastjem. Poleg članov društva so si Vrtič ob predstavitvi rastlinja in razlagi Manje Žebaljec ogledali še predsednica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, ki je pohvalila delo in vsebinsko naravnost Eko Term Snovik vse od  nastanka le-teh. Da bodo program  nadaljevali tudi v prihodnje z različnimi Eko vsebinami pa je povedala direktorica Term Snovik Petra Zlatoper. Kamniški podžupan Matej Slapar se je strinjal, da so Terme Snovik s turističnim društvom še posebno pomembno ogledalo turistične ponudbe v občini Kamnik. Predsednik društva in prokurist term Snovik Ivan Hribar pa se je zahvalil vsem članom in sodelavcem za sodelovanje, med katerimi je bila tokrat tudi Barbara Lončar Vrhovec, predstavnica Semenarne Ljubljana.

Po končanem sejmu so na prireditvenem prostoru izžrebali srečne reševalce  Nagradne križanke Term Snovik s Spomladanskega sejma v Komendi.

11. Etnološke prireditve v Tuhinjski dolini pa je na prostoru nasproti Term v nedeljo, 28. avgusta, popoldne sklenila prireditev Lesarstvo od zibelke do groba. Vroča zadnja avgustovska nedelja je privabila v Snovik v številne obiskovalce. Zunanji bazeni pod apartmajskim naseljem so bili polni. Pa tudi nasproti term so bili, na prireditvenem prostoru, kjer je bil praktični prikaz nekdanjih in nekaj tudi sedanjih predelav in obdelav lesa podjetnikov v dolini. V desetih letih z desetimi prireditvami, kako je bilo nekoč in kako je danes v Tuhinjski dolini, je bila tudi enajsta prireditev zanimiva, hkrati pa tudi nekako kritično poučna. Tuhinjska dolina z zelenimi gozdovi ima lesno bogastvo, ki ga ne bi smela prodajati s hlodi, marveč bogatiti z izdelki in predelavami. To je na prireditvi poudaril tudi gost inž. Jože Prah, predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije, Kluba gozdarjev in Turistične zveze Slovenije. Da je les bogastvo, pa se morajo zavedati država, strokovno in z vzgojo pa obrtniki in podjetniki. To kar je v Afriki v Nigeriji nafta, je v Sloveniji les. Prireditev, kot jo je tokrat pripravilo turistično društvo, pa je lepa in prava spodbuda v tej smeri, je ugotovil poslanec državnega zbora in domačin iz doline Matej Tonin.

Strokovni prikaz pomena in možnosti za predelavo lesa nekdaj in danes  z običaji so kulturno obogatili komendska godba in pevci iz doline. Seveda tudi tokrat ni manjkal srečelov in slikovna predstavitev nekaj letošnjih balkonov s cvetjem v dolini. Za zanimivo in uspelo prireditev, za kar so zaslužni podjetniki, člani društva, scenaristki Manja Žebaljec in Zdenka Klančnik se je zahvalil predsednik društva Ivan Hribar, za veselo razpoloženje pa sta potem v pozno popoldne skrbela Anita in France.

A. Žalar

 


Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Ovčereja v Tuhinjski dolini nekoč in danes

Datum: 30.08.2020 ob 15:00
Lokacija: Prireditveni prostor pri Termah Snovik

Tradicionalna etnološka prirditev v avgustu

Preberi več...