Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » 16. Etnološka prireditev Domači vrt nekoč in danes

16. Etnološka prireditev Domači vrt nekoč in danes

V nedeljo, 5. 9. 2021 je v mobilnem prireditvenem prostoru pri Termah Snovik potekla osrednja etnološka prireditev „DOMAČI VRT nekoč in danes.“
Zbranim sta se poleg predsednika društva Ivana Hribarja pridružila tudi Evropski poslanec in bivši minister za kmetijstvo Franc Bogovič ter župan občine Kamnik Matej Slapar.

Obhišna vzgoja zelenjave je zelo priljubljena za samooskrbo s tisto zelenjavo, ki jo gospodinje najpogosteje uporabljajo v svoji kuhinji. Včasih je bil vrtič ali garkelj ob vsaki hiši. V času novih trendov pa je kar nekako zaspostavljen.

V zadnjih letih spet postaja popularen v obliki visokih gred, saj ljudje vse bolj spoznamo pomen doma pridelane zelenjave. Kako je bilo včasih in kako danes, smo predstavili na letošnji etnološki prireditvi. Ta se je pričela že v soboto, ko so bile med 10. in 13. uro pred recepcijo term Snovik rokodelske delavnice na temo predelave ter uporabe zelenjave (priprava domačega soka, ozimnice – mešana solata, vegete…) ter uporablja zelišč v kulinariki in kozmetiki.

Na osrednji prireditvi je najprej obiskovalcem izrazila dobrodošlico godba Tuhinjske doline. Sledili so pozdravi predsednika društva Ivana Hribarja, evropskega poslanca Franca Bogoviča in župana občine Kamnik Mateja Slaparja. Za preplet misli in besed ter sprehod od domačega vrtiča do tematskih stojnic je poskrbela Manja Žebaljec. Spoznali smo zelišča, ki jih na vrtovih pogosto zamenjujemo s pleveli in njihove zdravilne učinke, zvedeli, kaj je še možno posaditi v septembru in okusili sveže pripravljen sok iz zelenjave in jabolk ter jedi z doma pridelane zelenjave. Poučili smo se o pravilni pripravi visoke grede, ter o zasaditvah le-teh. Kulturno pa so prireditev poleg godbe popestrili Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, Ljudske pevke Predice in harmonikarica Anica Humar. Na stojnicah je bil od 11.ure dalje možen nakup domačih pridelkov in produktov ter rokodelskih izdelkov.
Podelili smo tudi prve tri nagrade za najlepše balkone v letu 2020. Glavno nagrado je tokrat prejela Polona Zore iz Tuhinja.