Skoči na vsebino
Domov » Atrakcije in aktivnosti » Izvir termalne vode

Izvir termalne vode

Govorice o zdravilni vodi, ki naj bi se nahajala na Vasenem, Potoku in Snoviku, so med prebivalci okoliških vasi krožile že od preloma prejšnjega stoletja. Domačini so pogosto hodili k prosto iztekajoči vodi, h domačiji »pri Kovaču«. Mnogi so jo odnašali domov za pitje, saj se je kmalu razširil glas, da blagodejno deluje na prebavo. Leta 1953 so se na območju vasi Vaseno in Snovik začele analize vode in tal ter raziskave glede morebitnega črpanja in namenske uporabe termalne vode.

Izvir termalne vode. Vir: arhiv Terme Snovik

Tako je bilo v obdobju štiridesetih let od leta 1953 do 1994 na območju vasi Vaseno, Potok in Snovik postavljenih 15 raziskovalnih vrtin za črpanje termalne vode. Projekt sta vodili Krajevna skupnost Srednja vas in Občina Kamnik. Kasneje sta bili narejeni še dve vrtini v vasi Potok pod vodstvom podjetja Zarja Kovis d.o.o., Kamnik. Iz njih je po en kilometer dolgem cevovodu speljana voda do lokacije Term Snovik. Na vrtini je njena temperatura 30,6 ˚C, njen pretok pa 14 l/s.
Strokovnjaki iz Raziskovalnega centra Rogaška Slatina, ki so opravili fizikalno-kemične analize termalne vode, so ugotovili, da gre za visoko kvalitetno pitno vodo, ki je čista in brez primesi, zato je ni potrebno posebej obdelovati. Prav tako so odkrili, da je zelo bogata z magnezijem in kalcijem.

Termalna voda ima blagodejne balneološke značilnosti. Primerna je za plavanje in pitje, blagodejno vpliva na kosti, kožo in prebavo.
Na izviru termalne vode si lahko vodo prosto natočite v steklenice in jo odnesete s sabo domov. Izvir je dostopen tako peš kot tudi z avtom.

Hidroterapija v Termah Snovik Vir: arhiv Terme Snovik