Skoči na vsebino
Domov » Atrakcije in aktivnosti » Sv. Miklavž

Sv. Miklavž

Severovzhodno od Šmartna nad vasjo Gradišče se vzpenja hrib Gora (750 m) z gotsko cerkvico sv. Miklavža. Zvonik stoji ločeno od cerkve. Obdaja jo protiturško obzidje z obrambnim stolpom. Na južni strani obzidja je mežnarija s črno kuhinjo, izbo in kamro. Gora je prijetna izletniška rekreacijska točka in idealna lokacija za nedeljski sprehod. Ob lepem vremenu se vam  odpre čudovit pogled od Kozjaka, Zasavske sv. Gore, Kamnika in do Kamniško Julijskih Alp.

Cerkev na Svetem Miklavžu Vir: Turistično društvo Gora

Lep razgled, ki ga nudi Gora obiskovalcem, je Kostavska planina z najvišjim vrhom Slevc 1070 m. Lepo se vidi prelaz Kozjak, kjer je naravna meja med Štajersko in Kranjsko. Lep razgled je na vas Pšajnovico s cerkvico, zadaj je Limbarska gora in čisto zadaj Zasavska sveta gora. Lepo pa se vidijo Kamniške planine Grintovec, Planjava Triglav, Šmarna gora. V daljavi pa Kamnik z gradom, Mengeš, Tunjice …

Razgled z vrha Vir: arhiv Turistično društvo Tuhinjska dolina

Zraven cerkve stoji lesena mežnarija, ki je prav tako pomemben objekt stavbne dediščine. Na Gori vas bodo prijazno sprejeli člani Turističnega društva Gora Sv. Miklavž: ob sobotah od 13. ure dalje ter ob nedeljah od 14. ure do mraka, od 8. marca do 6. decembra, ko goduje zavetnik Gore sv. Miklavž. Za več informacij klikni tukaj.

Mežnarija na Svetem Miklavžu. Vir: Turistično društvo Gora

Pred vzponom lahko avto parkirate pri Termah Snovik in se od tam podate na pohod do vrha svetega Miklavža.