Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » Etnološka prireditev MLEKA POLNA SKLEDA

Etnološka prireditev MLEKA POLNA SKLEDA

V soboto, 26.08.2023 je na zunanji terasi Term Snovik potekala 18. etnološka prireditev z naslovom MLEKA POLNA SKLEDA. Letos je dogodek potekal v okrnjeni izvedbi, saj je bila odpoved nedeljske osrednje prireditve povezana s solidarnostjo do prizadetih v poplavah v začetku avgusta.

Kljub temu se je pred Termami Snovik zbralo veliko število radovednih obiskovalcev prireditve. Pridelava mleka in izdelovanje sirov ter ostalih mlečnih proizvodov je bila v preteklosti ena glavnih dejavnosti prebivalcev Tuhinjske doline. Mnogim od njih predstavlja ta dejavnost vir zaslužka tudi danes. Rokodelke Turističnega društva Tuhinjska dolina so od 10. ure dalje predstavljale izdelavo različnih mlečnih in sirnih namazov, na stojnicah pa so bili na ogled tudi siri, jogurti, skute in ostali mlečni izdelki iz Tuhinjske doline. Predstavljene delavnice so imele zato velik pomen z vidika kulturne dediščine, hkrati pa so potešile zanimanje vedoželjnih obiskovalcev prireditve.
Rokodelke pa so pokazale še druge spretnosti in so iz preprostih materialov izdelovale in oblikovale zelo lepe izdelke kot so vrtnice iz krep papirja, okrasne blazinice in ostale uporabne izdelke. Nekatere izdelke so obiskovalci lahko tudi kupili.
Pred prireditvenim šotorom pa je potekalo tudi vseslovensko srečanje starodobnikov v organizaciji Moto Cluba MAK Vodice. Obiskovalcem prejšnje prireditve so se pridružili še ljubitelji tehnične kulturne dediščine. Ogled starodobnikov je popestril razvedrilni program, ki je trajal do 14. ure. Obe prireditvi sta pritegnili veliko število obiskovalcev in potekali v zelo prijetnem vzdušju.