Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » Prikaz košnje po starem

Prikaz košnje po starem

V soboto, 3. julija 2021, so v zgodnjih jutranjih urah v apartmajskem naselju Term Snovik člani Turističnega društva Tuhinjska dolina v sodelovanju s Termami Snovik pripravili prikaz košnje po starem. Prireditev je postala tradicionalna, saj je letos potekala že sedmo leto zapored, in sicer prvo julijsko soboto.
S tem želimo obuditi spomin na eno izmed starodavnih kmečkih opravil, ki se v današnjem času umikajo modernemu in lažjemu načinu dela in počasi tonejo v pozabo.
Kosci so s košnjo so pričeli ob 6.00. Po starem običaju so najprej srknili požirek žganega, nato pa zavihteli ostre kose. Niso pa se izkazali le s košnjo, ampak tudi s tem, da je znal vsak svojo koso tudi sklepati in nabrusiti. Letos je sodelovalo enajst koscev. Po končanem delu se je po okolici širil prijeten vonj sveže pokošene trave, kosci po so se okrepčali z okusno malico, ki so jo pripravili v Termah Snovik. Za jutranjo malico, vmesno okrepčilo in slastno sladico na koncu pa je poskrbela članica društva Manja Žebaljec.