Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » Strokovna ekskurzija na Kras

Strokovna ekskurzija na Kras

V soboto, 24.9.2022, so se članice rokodelske sekcije Turističnega društva Tuhinjska dolina odpravile na strokovno ekskurzijo na Kras.

V Volčji Dragi so obiskale g. Romana Medved, lastnika predilnice volne. Gospod jim je nazorno prikazal delovanje več kot 240 let starih strojev za mikanje in predenje. Prikaz postopkov pridobivanja mikane ali česane volne ter volne v štrenah, iz katere se že lahko izdelujejo izdelki, so bili navdušujoči. S seboj so rokodelke pripeljale tudi devet kilogramov oprane volne iz Menine planine, ki jo je prispevala družina Jeras. Gospod Medved je iz nje pripravil prejo in mikano volno za ustvarjalne delavnice, ki jih organizirajo.

Na naslednji postaji, ekološki domačiji Čilčevi v Pedrovem pri Braniku, so že nekoliko lačnim rokodelkam pripravili odlično degustacijo domačih trdih sirov, jogurtov, marmelad, raznih namazov in domačega soka. Na kmetiji se ukvarjajo z rejo ovc in koz, predelujejo sadje in zelišča.

Zanimivost te vasi je, da se je leta 1987 odselila zadnja družina. Prazne hiše so nato pokupili in trenutno vas šteje 18 prebivalcev. Najstarejši prebivalec ima 70 let. Vas počasi oživlja, ta dan je večina vaščanov pripravljala drva. Nimajo vodovoda, vodo jim dovažajo v vodnjak oziroma štirno.

Za konec so si rokodelke z lokalnim vodnikom ogledale še biser kraške arhitekture – Štanjel. Srednjeveška vasica z gradom, galerija Lojzeta Spacala, etnološka zbirka v kraški hiši in Ferarrijev vrt arhitekta Maksa Fabianija so očarali tudi naše popotnice.

Lepe občutke in nove ideje za prihodnost so ob koncu strnile v gostišču RCU v Lukovici.