Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » Strokovna ekskurzija TD Tuhinjska dolina

Strokovna ekskurzija TD Tuhinjska dolina

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina smo v soboto, 02.12.2023 odpravili na strokovno ekskurzijo, ki jo je organizirala naša prizadevna članica Dragica Jagodic.

Obiskali smo občino Sv. Ana v Slovenskih Goricah. Občina je po številu prebivalcev precej majhna, saj šteje le 159 prebivalcev.

Po prihodu na Sv. Ano smo se najprej ustavili na izletniški kmetiji odprtih vrat Šenveter. Tam smo bili deležni prisrčnega sprejema, gospodinja pa nam je predstavila osnovne podatke kmetije. Razpolagajo z 12 ha lastnih obdelovalnih površin, od tega imajo 1,5 ha vinogradov. Gostijo manjše in večje izletniške skupine ter organizirajo pogostitve.
Po prisrčni dobrodošlici na kmetiji smo obiskali nove prostore Občine Sv. Ana, kjer nam je vodič izčrpno
predstavil njene osnovne podatke. Občina ima velik potencial za razvoj turizma. Ogledali smo si tudi spominsko zdravniško sobo dr. Romana Lesnike. Znameniti doktor medicine je za občino ena najznamenitejših osebnosti. Pred nekaj leti so mu v spomin odprli spominsko sobo, kjer je na ogled
medicinska oprema iz njegove ambulante v Mozirju.

Po ogledu smo se odpravili na ekološko in učno kmetijo Pri Fridi. Kmetija Pri Fridi razpolaga s 6,5 ha obdelovalnih površin. Glavna dejavnost domačije je reja drobnice in pridelava volne ter lana. Njihova glavna prednost je, da predelujejo volno na tradicionalen način. Ovce strižejo ročno, volno pa barvajo z naravnimi barvili.
Njihov postopek predelave volne je filcanje. Na ta način delajo lične klobuke, brezrokavnike in copate.
Organizirajo oglede in učne delavnice za različne skupine in šole. Po izčrpni predstavitvi njihove kmetije
smo bili deležni prave Tavrharske južine.

Po prisrčnem slovesu s kmetije Pri Fridi smo imeli voden ogled cerkve Sv. Ane. Cerkev je baročnega stila
in je zelo lepo obnovljena. Ima prekrasen pozlačen baročni oltar, obnavljajo pa tudi orgle. Po ogledu smo
se vrnili na izletniško kmetijo Šenveter, kjer smo imeli kosilo. Pozno popoldne smo, oboroženi z izvrstnimi vtisi (ponagajalo nam je le vreme), krenili nazaj domov.