Skoči na vsebino
Domov » Dogodki » Vrti, vrti se kolo…

Vrti, vrti se kolo…

V nedeljo, 28. avgusta 2022, se je v šotoru pri Termah Snovik odvijala XVII. etnološka prireditev z naslovom Vrti, vrti se kolo… v organizaciji Turističnega društva Tuhinjska dolina.

Prireditev je bila posvečena razvoju kolesa kot prevoznega sredstva skozi čas. Sodelujoči so nas popeljali v čase, ko so otroke vozili še z otroškimi vozički. Otroških koles takrat skoraj ni bilo. Kolo je bilo prevozno sredstvo za delavce, ki so dnevno odhajali na delo v bližnje kraje in mesta kot tudi za tiste, ki so na terenu opravljali svoje delo. Prav je prišel fantom, ki so hodili k dekletom v vas. Ob nedeljah so se ljudje z njim odpeljali k maši ali šli na veselice. Malo kasneje so si nekateri že lahko kupili motor. Prikazana so bila kolesa skozi čas, kamor so vključili tudi sodobna kolesa, električna kolesa in skiroje.

Pridružil se nam je župan Matej Slapar, ki je pohvalil prizadevno delo članov Turističnega društva Tuhinjska dolina. Ob tej priložnosti je izpostavil trud Občine Kamnik za razvoj trajnostne oblike mobilnosti, dva trenutna projekta v izvedbi sta kolesarska povezava med Kamnikom in Ljubljano ter med Kamnikom in Godičem, želja pa je s kolesarsko potjo povezati Kamnik in Vransko. Župan je zbrane povabil na jubilejne 50. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se bodo odvijali drugi vikend v septembru v Kamniku.

Zbrane sta pozdravila in nagovorila tudi v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec in predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar, pridružila pa se je tudi direktorica Term Snovik Katarina Hribar.

Osrednjo prireditev so lepo dopolnile rokodelke Turističnega društva Tuhinjska dolina, vzporedno se je odvijal bogat sejem z domačimi izdelki in pridelki in srečelov.

Za dobro razpoloženje je poskrbela Godba Tuhinjska dolina, Nika na harmoniki in Ljudski pevci iz Tuhinjske doline. Prireditev sta hudomušno povezovala Manja Žebaljec in Silvo Osolnik.